Londons kollektivtrafik

London har otroligt välutbyggd kollektivtrafik med tunnelbana, bussar, spårvagn och båtar. Man kan med lätthet ta sig till stadens olika stadsdelar eller till platser runt om i Storbritannien. 

Häng med när vi guidar dig igenom kollektivtrafiken i Europas största stad, London. 

Kollektivtrafik i London

Det statliga bolaget som står för Londons persontrafik heter TfL, Transport for London. Företaget kan ungefär liknas vid Skånetrafiken i Malmö och södra Sverige eller Västtrafik i Göteborg och Västsverige. Företaget tar hand om tunnelbanan, bussarna, pendeltågen, spårvagnarna och båtarna i Themsen. 

Tunnelbanan – London underground

Det populäraste resesättet, både för turister och lokalbor, är med tunnelbanan – populärt kallad the tube. Att resa med tunnelbanan går snabbt och man kan i princip resa till alla stadens stadsdelar. 

Det finns totalt 11 tunnelbanelinjer och 9 zoner. Zon 1 och 2 täcker innerstaden – det är ofta här man reser som turist. 

Londons tunnelbanelinjer: 

  • Bakerloo – Brun linje som går till Charing Cross och Bond Street i centrum.
  • Central – Röd linje som går till Oxford Circus, Marble Arch och Liverpool Street.
  • Circle – Gul linje som går i en cirkel runt centrala London. Stannar bland annat på Westminister, Notting Hill Gate och Monument.
  • District – Grön linje som bland annat går till St James’s Park och Whitechapel.
  • Hammersmith & City – Rosa linje som bland annat passerar Paddington, Liverpool Street och Aldgate East.
  • Jubilee – Grå linje som går till London Bridge, Waterloo och Westminister.
  • Metropolitan – Lila linje som bland annat stannar till vid Liverpool Street, Russel Square och Wembley Park.
  • Northern – Svart linje som kör till Camden Town, King’s Cross och London Bridge. 
  • Piccadilly – Mörkt blå linje som går genom centrala London till Covent Garden, Hyde Park Corner och hela vägen ut till Heathrows olika terminaler.
  • Victoria – Blå linje som kör via Waterloo, Green Park och Oxford Circus.
  • Waterloo & City – Ljust grön linje med stopp i Waterloo och Bank.

På TfLs webbplats finns en karta över alla tunnelbanelinjer i London

Res i Londons tunnelbana

Tunnelbaneresor är smidiga och enkla – enkelt – både för turister och lokalbor. Det finns i huvudsak två betalningssätt:

  • Oyster card resekort 
  • Bankkort med kontaktlös betalning 

Nedan går vi igenom hur man betalar med båda.

Betala för tunnelbana

Oyster card 

Oyster card heter resekortet som används av kollektivtrafiken i London. Kortet laddas med reskassa som man sedan använder när man blippar in och ut ur tunnelbanan. 

Så använder du Oyster card:

  1. Blippa kortet på den gula kortläsaren vid ingångarna till tunnelbanan. 
  2. När du går ut ur tunnelbanan blippar du kortet igen. 

Det finns även Travelcards, detta är periodkort utan reskassa som gäller för obegränsade resor under en viss period. 

För besökare finns Visitor Oyster card. Detta resekort kan man beställa innan sin resa och det kommer laddat med reskassa. 

Hur mycket reskassa ska man ladda sitt kort med om man är på semester i staden? Det beror förstås på hur mycket man planerar att resa. Ska man tillbringa två dagar i staden är 15 pund ett bra riktmärke. Ska man stanna i fyra dagar kanske närmare 30 pund är bättre. 

Bankkort – Contactless

Det mest praktiska sättet att resa runt London är egentligen med det egna bankkortet. Om man har ett bankkort som har stöd för kontaktlös betalning (eller blipp) kan man använda detta för att betala istället för ett dedikerat resekort. 

Precis som med ett resekort så blippar man sitt kort när man går in och ut ur tunnelbanan. Priset för resan debiteras kortet. 

Betalkort som fungerar:

  • MasterCard och Maestro
  • Visa
  • American Express

Man kan även koppla sitt betalkort till en digital plånbo och betala via sin smartphone eller smarta klocka. 

Så betalar du med bankkort: 

  1. Blippa ditt kompatibla bankkort med den gula kortläsaren vid spärrarna
  2. Blippa ditt bankkort igen när du rest klart och lämnar tunnelbanan

Kom ihåg att alltid använda samma betalmetod under en resa. Om du använder ett fysiskt bankkort behöver du använda det båda när du blippar in och ut. Använder du först ditt bankkort sen din digitala plånbok via din mobil kommer du debiteras två gånger. 

Buss- de röda dubbeldäckarna

De ikoniska röda dubbeldäcksbussarna är ett måste för många turister. Det går tusentals bussar runt staden och med dessa får man se mer än bara de mörka tunnlarna i tunnelbanan. 

En fördel med bussarna är att de är billigare än tunnelbanan. En nackdel är att restiden blir betydligt längre i den tjocka Londontrafiken.  

Så betalar du för bussresan

Man reser med bussarna på liknande vis som med tunnelbanan. Man kan betala med ett resekort eller med sitt kontaktlösa bankkort. Kom dock ihåg att bara blippa en gång på bussarna – du behöver alltså inte blippa igen när du kliver av. 

Taxi

Ytterligare en ikonisk Londonsymbol är förstås de svarta taxibilarna – London Black Cabs. Dessa syns överallt på Londons gator. Om den gula takskylten på bilen lyser betyder det att den är ledig. Då kan du vinka in den till trottoaren.

Resan betalas med betalkort och priset avgörs av hur långt man ska resa, när på dygnet man reser och vilken dag i veckan. Det finns ett minimibelopp på 3,80 pund (oktober, 2024) som alltid tas ut. 

Man kan även boka en bil via appen Gett eller över telefon. 

Andra taxitjänster i staden är Uber och Bolt. 

Cykel

London är faktiskt en fantastisk cykelstad – om man cyklar längs de planerade cykelrutterna. Cykelrutterna finns över stora delar av centrala London, men man bör vara uppmärksam på trafiken.

TfL hyr ut cyklar som finns utplacerade runt om i staden. Cyklarna har detaljer i en tydlig röd färg, och för att hyra en kan man betala med bankkort vid terminalerna där cyklarna står parkerade. Man kan hyra en cykel under en hel dag eller 30 minuter i taget. 

Det hyrs ut både vanliga cyklar och e-cyklar. 

Regionaltåg 

Om du ska resa utanför London är regionaltåg ett praktiskt val. Det finns många tågstationer runt staden, men Victoria och Waterloo är stationerna med flest avgångar. Från London kan man resa till många platser runt hela landet.  

Båt – River Bus

TfL har även båtbussar som går längs Themsen. Dessa bussar erbjuds i samarbete med Uber Boat och har därför företagets logga på sidan. 

Båtrutterna har 23 stopp och reser från Putney till Woolwich. Betalsättet är samma som i övrig kollektivtrafik: med resekort eller bankkort. Du blippar ditt bank- eller resekort både när du går på och av båten.

Tänk på detta i Londons kollektivtrafik

  • Vänstertrafik gäller i hela Storbritannien.
  • Stå på höger sida i rulltrappan – så att alla pendlare lätt kan passera.
  • Undvik att resa med kollektivtrafiken under rusningstid – på morgonen och på eftermiddagen. 
  • Du behöver inte springa efter tunnelbanan eller bussen – det tar ofta bara några minuter innan nästa kommer.
  • Kom ihåg att blippa ditt resekort eller bankkort på de gula kortläsarna både när du går in och ut från tunnelbanan – annars dras maxtaxa.
  • Reser du med buss behöver du bara blippa ditt kort när du går på bussen.
  • Om du har tungt bagage: leta efter den upphöjda dörren på tåget (ofta dörren för funktionsvarierade).
  • Ta av dig din ryggsäck när du är på tunnelbanan och ställ den mellan dina fötter.
  • Ladda ner TfLs app för att planera din resa.

Karta över kollektivtrafik i London

Se alla stationer för kollektivtrafik i London i den interaktiva kartan nedan. Zooma in och klicka på de olika stationerna för mer information.

Vanliga frågor och svar om Londons kollektivtrafik

Hur betalar man kollektivtrafiken i London?

Man kan betala kollektivtrafiken genom Oyster card eller ett bankkort med kontaktlös betalning. Oyster card är ett resekort som kan laddas med period eller reskassa. Korten blippar man vid spärrarna i tunnelbanan eller när man kliver på bussen. Reser man med tunnelbana (eller. båt) blippar man kortet igen när avslutar sin resa. På bussarna blippar man bara en gång.

Måste man ha ett Oyster card för att resa med kollektivtrafiken i London?

Nej, man måste inte ha ett Oyster card för att resa med kollektivtrafiken i London. Man kan även betala med ett bankkort från Mastercard, Maestro, Visa eller American Express som har stöd för kontaktlös betalning.

Hur reser man enklast runt London?

Man reser enklast runt London med tunnelbanan, the underground, med buss eller med taxi. Man kan även hyra en cykel och cykla runt staden. Snabbast går det oftast att resa med tunnelbana.

Vad kostar ett Oyster card?

Att skaffa ett Oyster card kostar en deposition på 7 pund. Dessa 7 pund får man använda som reskassa. För att resa med kortet laddar man det med reskassa som sedan dras när man blippar sitt kort.